Megduplázódott a bírósági végrehajtások száma Nyomtatás E-mail
2010. május 26. szerda, 08:07

A gazdasági válság hatására több mint kétszer annyi adóssal szemben indítanak eljárást, mint korábban. Orell Zsolt önálló bírósági végrehajtó szerint leggyakrabban a banki hitelesek ügyében kell intézkedni, de rengetegen vannak a mobilszolgáltatók adóslistáján is. Átlag negyedévente egy-egy 100 milliós nagyságrendű ügy is felmerül.



A válság miatt sokan elvesztették állásukat, és így nem tudják fizetni a számláikat, másrészt nincs felvevőpiac, ezért sok esetben nem lehet eladni a terméket, ami szintén adóssághoz vezet. Orell Zsolt bírósági végrehajtóhoz öt éve még évi 600 ügy került, tavaly ez a szám 1200-ra emelkedett, idén pedig csak májusig már 700 esetben kellett eljárnia.

 

Az ügyek kb. 70 százalékát a banki, pénzügyi hitelek, a mobilszolgáltatóknál fennálló tartozások és a közüzemi díjak (víz, gáz, villany) teszik ki. Ezek összege a néhány tízezertől a többmilliósig nagyon széles skálán mozog. A fennmaradó 30 százalékot leginkább az önkormányzat felé fennálló tartozások alkotják, gyakori a súlyadóval vagy az iparűzési adóval kapcsolatos behajtási igény.

 

Az adóst első lépésben írásban felszólítják, ha erre nem reagál, akkor a végrehajtó inkasszóval élhet, azaz az illető bankszámlájáról beszedheti a követelt összeget, valamint letilthatja a munkabér egy részét is.

Ha ez nem vezet eredményre, akkor helyszíni eljárást indít. Sokszor próbálkoznak azzal a trükkel, hogy „véletlenül” nincsenek otthon az adott időpontban, azonban a végrehajtónak megvan az a jogosultsága, hogy a második megkeresésnél feltörheti az adós lakását, és átkutathatja azt, függetlenül attól, hogy az illető éppen otthon van-e vagy sem. Szélesebb jogköre van, mint a rendőrnek, egyedül személyi motozást nem végezhet. Végső esetben lefoglalásra és árverésre is sor kerül, ami szinte mindennaposnak számít.

 

Amennyiben az adós vagyona kisebb, mint a fennálló tartozása, tehát semmilyen körülmények között sem lehet behajtani rajta, akkor a bírósági végrehajtó csak a meglévő vagyon erejéig járhat el, a fennmaradó összegről a hitelező dönt.

 

A behajtás egyik különös változata az, mikor valamilyen cselekményt kell elvégezni. Volt már példa arra, hogy kerítést kellett odébb rakni, szomszédhoz átlógó fát kivágni vagy a zenélést megszüntetni a szórakozóhelyen. Az emberek általában belátják, hogy a végrehajtó csak a munkáját végzi, Orell Zsolt húsz éves praxisában még nem találkozott fizikai ellenállással.

 

Újdonság, hogy január 1-jétől a bírósági végrehajtó részletfizetést engedélyezhet, ami sokkal humánusabb megoldást jelent. Szintén új elem, hogy az árverésekre már interneten keresztül is lehet licitálni, ami szintén nagyban megkönnyíti az ügymenetet. Orell Zsolt azt tanácsolja, mindenképpen használják ki és éljenek ezekkel a lehetőségekkel.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés