Bővül és korszerűsödik a kiskunhalasi régió kórházi ellátása Nyomtatás E-mail
2010. május 11. kedd, 13:55

Új épületrésszel, korszerű orvosi berendezésekkel, új informatikai és betegirányítási rendszerrel gyarapodik a közeljövőben a kiskunhalasi kórház, amely 36 éves fennállása óta nem részesült fejlesztési célú támogatásban. Most – sikeres uniós pályázatával – a súlyponti intézmény a térség egyik legjobban felszerelt, több új technológiát és betegközpontú szolgáltatást nyújtó kórháza lesz.



Csaknem 2,9 milliárd forintos támogatást nyert a társadalmi infrastruktúra fejlesztését célzó uniós pályázaton a Semmelweis Halasi Kórház. A 2009. szeptemberétől önkormányzati non-profit kft-ként működő súlyponti intézményben ezzel újabb lendületet kap a betegek még jobb ellátását és kényelmét szolgáló tevékenység.

 

A központi intenzív osztály új betegőrző monitorokat, intenzív-ágyak mellett új lélegeztetőkészülékeket és egyéb, az életfunkciók biztosításhoz szükséges műszereket kap; modernebbekre cserélik a radiológiai osztály képalkotó diagnosztikai apparátusát (többek közt új CT, direkt-digitális röntgen); más korszerű diagnosztikai berendezések beszerzésére nyílik lehetőség; illetve kiterjed a korszerűsítés a műtőkre is, amelyeket új műtőasztalokkal, altatókészülékekkel és más műtői berendezésekkel, kézi eszközökkel szerelnek fel.

 

A pályázat révén folytatódik a 2006-ban megkezdett toronyépület 6. szintig való továbbépítése. Ezzel az intézmény hasznos alapterülete csaknem 1000 négyzetméterrel bővül majd. Ez lehetőséget biztosít a szülészet átfogó modernizációjára: az új, egyágyas szülőszobákkal lehetővé válik, hogy a családtagok együtt legyenek a vajúdó anyával, és alternatív szülési módok választására is lehetőség nyílik. Megújul a császárműtő is. Négydimenziós ultrahang-készüléket vásárolnak, és olyan komfortos, kis létszámú szobákat alakítanak ki, amelyekben az anyák 24 órában együtt lehetnek gyermekükkel.

 

A gyermekellátás is teljes mértékben megújul (gyermekosztály, gyermekfertőző).

A pályázat során részben megvalósul a nyílászárók felújítása is; a jelenlegiek mellett 3 új liftet is telepítenek a szakrendelői részlegen, az új épületrészben, illetve a műtők és az intenzív osztály között.

 

- A pályázat révén a közeljövőtől egy takarékosabban működő és csaknem a legkorszerűbb technikával-orvostechnológiával felszerelt kórházban fogadhatjuk a betegeinket. A mai gazdasági helyzetben minden pályázati, külsőforrás-bevonási lehetőséget megragadunk, ami segíti a továbblépést. A mostani, történelmi léptékű fejlesztés folytatása egy átfogó, fűtésrendszer-korszerűsítési folyamodvány lesz, amelynek révén szeretnénk megvalósítani a teljes nyílászárócserét és a napelemes energia-előállítás lehetőségét – mondta dr. Romhányi Zoltán főigazgató.

 

Dr. Lengyel János kórházi orvosigazgató szerint a beruházás révén korszerű szülészet-gyerekgyógyászati egység, intenzív és post-operatív együttműködés, korszerű betegutak és diagnosztika várja a betegeket.

– Gyorsulnak a vizsgálatok, korszerűsödik a gyógyító tevékenység, és javul a hotelszolgálat minősége. Mindez másfél-két éves átépítéssel jár, ami néha kellemetlenséget, esetleg kényelmetlenséget okozhat betegeinknek. Ezért előre is szíves elnézésüket és megértésüket kérjük, hisz valamennyiünk közös érdeke e fejlesztések elvégzése. Remélem, elkészülte után együtt tudunk örülni és használni felújított korszerű intézményünket!

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés