A hegymászók élményeket gyűjtenek Nyomtatás E-mail
2010. május 10. hétfő, 10:55

Filmvetítéssel egybekötött lebilincselő élménybeszámolót tartott Kiskőrösön Erőss Zsolt, hazánk legeredményesebb hegymászója, a Mount Everest első magyar meghódítója.



A hópárduc a Himalája magas hegycsúcsainak ura, és ez a megtisztelő elnevezés illeti azokat a hegymászókat, akik már legalább hetet meghódítottak a világ „nyolcezreseiből”, vagyis a Föld 14 legmagasabb hegycsúcsából. Erőss Zsolt hazánk legeredményesebb, vezető expedíciós hegymászója, magyarként egyedül birtokolja ezt a kitüntető címet, hiszen nyolcszor tűzte már ki a nemzetiszín lobogót az ázsiai nyolcezres csúcsok egyikén.

 

A Mount Everest első magyar meghódítója a Regéczy Optika támogatásának köszönhetően nemrégiben könyvtárunkban járt, hogy filmvetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartson expedícióiról, tanúbizonyságot adjon arról, hogy balesete sem törte ketté hegymászó karrierjét.

 

Január első napjaiban Erőss Zsoltot harmadmagával lavina sodorta el a Magas-Tátrában. A Hópárduc lélekjelenlétének köszönhető, hogy élve megúszták a balesetet. A Kopky hegygerincről ereszkedtek le a völgybe, egy függőleges jégfalon kötéllel hármas egységbe kapcsolódva, amikor a fejük felett elindult a lavina. Mint azt Zsolt elmesélte, a jégfalban mindkét lábát megvetve tartotta meg társait, akik így nem zuhantak a mélybe. Lábai azonban bevésődtek a kemény hófalba, és a nagy terhelés következtében csontjai több helyen is roncsolódtak. Élete legsúlyosabb döntését hozta meg akkor, amikor további hegymászó pályafutása érdekében engedélyt adott az amputációra.

 

Mindezek ellenére a tragédia nem törte meg a 42 esztendős, erdélyi születésű hegymászót, aki már 13 éves korában elkötelezte magát a magas sziklák mellett. Tudott mosolyogva, lelkesedéssel mesélni hallgatóságának expedícióiról, élete történetéről, a fizikai megpróbáltatásoktól, mindarról a számos egyedi és különleges szépségről, amit túráin megtapasztalt és természetesen beszélt azokról a veszélyes kalandokról is, amelyeket társaival együtt élt át egy-egy útja során.

 

- A hegymászó a többezres magasságban nap mint nap küzd örök ellenségeivel, a szédítő mélységgel, hideggel, a széllel és a viharral, de meg kell tanulnia uralkodni a természeti erők felett - mondja. Sokszor a másodperc törtrésze alatt kell jó döntést hozni, az esetleges károkat felmérve határozni, majd töretlenül haladni a kitűzött cél felé. Mindez több mint kihívás, vagy küzdelem, hiszen nem a csúcs a lényeg, hanem a feladat és a teljesítmény. Az első hegymászásom után már tudtam, hogy soha nem fogom abbahagyni, hiszen rabul ejtett az előttem megnyíló végtelen tér, melyben évmilliók óta méltóságteljesen ott magasodnak a tiszteletet érdemlő hósapkás hegyóriások. Kimondhatatlan élmény olyan helyen állni, ahol előttünk még nem járt senki, kitűzni a magyar zászlót a csúcsra és osztozni a hódítás örömében társaimmal. A hegymászók nem sikereket, hanem élményeket gyűjtenek mániákusan, ezek azok a stációk, amelyek mentén járjuk életutunkat. Tudni kell feladni, mint ahogyan meg kell tanulni újra és újra felállni is - mondta.

 

A gyönyörű képek és Zsolt pedig meséltek és meséltek. Egy-egy röpke pillanatig mi is úgy érezhettük, ott vagyunk velük, átéreztük és osztoztunk sikereikben, legyűrtük a meredélyeket, és lenézhettünk a szédítő mélységekbe is. Hallgattuk a vidám történeteket a világ teteje felé vezető út melletti utolsó kis falucska lakóiról is, akik a civilizációtól távol, egyszerű körülmények között, mégis kiteljesedett és irigylésre méltó boldogságban élnek.

 

Erőss Zsolt nem magányos Hópárduc. Felesége és egyben expedíciós társa Hilda, valamint egyesztendős, örökmozgó kislányuk, Gerda, családtagjaikkal és barátaikkal biztos és támogató háttérként szilárdítják meg abban az elhatározásában, hogy ősszel újabb expedícióra indul, meghódítani a kilencedik nyolcezres csúcsát. És teljes meggyőződéssel hisz abban is, hogy gyermekük ugyanúgy megtalálja majd ebben a csodaszép sportban az élet értelmét, mint ahogy azt ők is megtalálták feleségével.

Boda Zsuzsa

További képek a cikk galériájában >> (Erőss Zsolt Kiskőrösön)

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

Cikk galériája

 

 
Hirdetés