Szigorodtak a fegyvertartás szabályai Nyomtatás E-mail
2010. május 10. hétfő, 09:09

A pécsi ámokfutó rémtette és a mészárlásra készülő budapesti egyetemista napvilágra került tervei maguk után vonták a lőfegyvertartás szabályainak szigorítását. Az egészségügyi és a tárolási feltételek is módosultak a közelmúltban.

A hatályos jogszabályok értelmében gázriasztó fegyvert bárki engedély nélkül, személyi igazolvánnyal vásárolhat magának, feltéve, hogy csak otthon tárolja. Ha azt már közterületen is magánál tartja, akkor a rendőrség engedélye szükséges hozzá. Ezek csak kb. egy méteren belül képesek komoly sérüléseket okozni, az ún. éles maroklőfegyverek viszont már az élet kioltására is alkalmasak. Ez utóbbiak használatát nagyon szigorúan szabályozzák, egyebek mellett fegyvervizsga, orvosi igazolás, pszichológiai alkalmassági kell hozzá, továbbá bizonyítani kell, hogy életünk vagy testi épségünk közvetlen veszélyben van.

A módosító rendelet konkrétan meghatározza, hogy az alkalmassági vizsgálatot végző orvosnak milyen szempontokat kell figyelembe vennie. A jogszabály melléklete tartalmazza azt a formanyomtatványt, amely többek között az idegrendszer, a szív, a vérnyomás és az érzékszervek vizsgálatát kötelezően írja elő.

 

 

- Az új szabályozás szerint a leendő sportlövőknél a fegyvertartási engedély megszerzéséhez két „alkalmas” minősítésű előzetes pszichológiai vizsgálat szükséges. A vadászoknak és az önvédelmi célú lőfegyvertartóknak csak az első engedély megszerzésekor kell részt venniük pszichológiai felmérésen, az azt követő időszakos orvosi kontrolloknál már nem – fogalmaz Szarvas József rendőr főhadnagy. - A kezelő orvos felelőssége, hogy kér-e pszichológiai vizsgálatot, három esetben viszont köteles megtenni. Pszichiátriai vagy neurológiai kezelés alatt álló személyeknél, továbbá központi idegrendszeri sérülésnél nem mérlegelhet. Szigorították a lövész klubokban való fegyvertárolás feltételeit is. Most már csak acélráccsal vagy ultraerős biztonsági fóliával védett helyen, őrszemélyzet vagy távfelügyeleti rendszerbe bekötött riasztó mellett lehet fegyvert tárolni.

A rendőrség adatai szerint 2009. végén Kiskőrösön több mint százan rendelkeztek fegyvertartási engedéllyel, többségük vadászati célból. A kiskőrösi sportlövő egyesület tavaly megszűnt, legközelebb Kecelen és Páhin található lövész klub.

 

 

Turán István, a Tüskevár Vadászbolt üzletvezetője szerint egyre nagyobb a kereslet az önvédelmi célú fegyverek iránt.

- A gázriasztó pisztolyokból egyre többet vásárolnak az utóbbi időben. Ezek ára 15-60 ezer forint között váltakozik. Az éles maroklőfegyverekből mindössze évi egy-két darab fogy. Legtöbbet vadászpuskákból adunk el, közülük a legnépszerűbb a cseh és az orosz modell.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés