Útravalót osztott Schäffer Erzsébet Nyomtatás E-mail
2010. május 07. péntek, 09:37

A gimnázium végzős diákjainak adott útravaló gondolatokat Schäffer Erzsébet, a Nők Lapja újságírója, aki Szabadszállási Jánosné meghívására érkezett Kiskőrösre. Saját életének történeteiből szőtt kötetlen előadása lenyűgözte a hallgatóságot.




Fő az optimizmus

- Azt mondják, a fiatalok ilyenek, meg olyanok, és a világ szalad a végzete felé. Döbbenetes - mondta a nyolckötetes írónő. - Nem szabad előítélettel lenni senkivel szemben. Az emberek alapjában véve jók, ha szeretettel közeledünk hozzájuk, nyitott szívüket tárják felénk. Idefele a vonaton megismerkedtem egy lánnyal. Sok rosszat megélt, elvált szülei kidobták, nagymamája segíti. Hétköznap a Metro újságot osztogatja, hétvégén korrepetál, mindent megtesz, hogy bejusson a főiskolára. Ami nagyon megfogott, hogy egy cseppet sincs elkeseredve, bár nem sok esélyt lát az elhelyezkedésben, de nem adja fel. És ezt jól teszi.

 

 

Felelősség tetteinkért

- Egy dunántúli, szegényes körülmények között élő családnál töltöttem el néhány napot. A gyerekek gesztenyét gyűjtöttek, édesapjuk hetente vitte a termést eladni. Egyik alkalommal észrevette, hogy a pajta tetején valaki betörte a cserepeket. Kérdőre vonta az egyik fiát, majd levont a járandóságából 300 forintot. A fiú kérlelte, hogy ne rövidítse meg a zsebpénzét, de a szülő megmagyarázta: mindennek, amit elkövetünk, következménye van. Most a béredből rendbe hozatjuk, és legközelebb többet dolgozol, hogy pótold a veszteséged. Mindenki megértette, mert ez az élet rendje ott, ahol tisztességre, becsületre nevelik a gyereket.

Ugyanennél a családnál láttam, hogy a vacsoránál tökmagolajat tunkoltak egy kis kenyérrel, mellé a kertben termelt zöldséget ették. Szerényen, de jól laktak. Este mesét mondtak és énekeltek, majd mindenki egyetlen szobában tért nyugovóra. Sugárzott róluk az összetartás, a nyugalom és az öröm, pedig minden nap meg kell küzdeniük a túlélésért. Nem a pénz teszi gazdaggá őket, hanem az érzelem, ami gyökereiben köti össze ezt a családot.

 

Döntéseink fontossága

- Ha az ember a plázába megy, azzá lesz. Ha a vízpartra, azzá, ha jó emberek közé, azzá. Nagyon nehéz manapság dönteni, választani, mert minden össze van kutyulva, de érdemes válogatni. Nagyon sok a könyv, de a jót kell elolvasni. Nagyon sok az étel, de az egészségeset kell fogyasztani. Nagyon sok az ember, meg kell nézni, hogy kit választunk.

V. Nagy Melinda

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés