Sokan tartoznak a Kőrösvíznek Nyomtatás E-mail
2010. május 07. péntek, 09:12

A Kőrösvíz Kft. tizenöt település vízellátását és hét település szennyvízkezelését végzi, és éves szinten mintegy másfél millió m3 vizet értékesít. Tizenötezer ingatlant látnak el vezetékes vízzel, de a fogyasztók közül sajnos egyre többen nem fizetik ki a szolgáltatást. A kft. kintlévősége egy év alatt megháromszorozódott, évente 8-10 eset bírósági végrehajtónál landol.



2008-ban a Kőrösvíz Kft. kintlévősége az éves bevétel szűk 1 %-a, azaz 3,7 millió forint volt – tájékoztatott Komlósi György ügyvezető igazgató. - 2009-re ez az összeg 13 millió forintra emelkedett, de ebből még idén várhatóan 3-4 millió befolyik a kft. kasszájába. A tartozások emelkedésének egyik oka, hogy több helyen a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésével együtt megnőtt a nem fizető fogyasztók száma, másrészt a gazdasági válság is éreztette hatását ezen a területen.

Az adósokat először felszólító levéllel hívják fel a tartozás kiegyenlítésére. Erre azonban a fogyasztók kb. 80-90 %-a nem reagál, ezért a huzamosabb ideje tartozóknál vízkorlátozást vezetnek be, azaz egy speciális zárható szelep beépítésével jelentősen csökkentik a víznyomást a háztartásukban. A többség ilyenkor részletfizetési lehetőséget kér, azonban az egyszeri visszakapcsolás sem olcsó, vízmérő akna esetében 10.000 ft + áfa, utcán pedig 30.000 ft + áfa költséget jelent.

A végleges vízelzárást jogszabály tiltja. Teljes kikapcsolás csak akkor lehetséges, ha közkút van a közelben. Erre a Délibáb utcában már volt példa, mikor tömegesen nem fizettek az ott élők, akkor egy közkút létesítésével egyidejűleg az adósok ingatlanaiban megszüntették a vezetékes vízellátást.

Éves szinten 8-10 tartozás fizetési meghagyás kibocsátásával bírósági útra kerül, a gyakorlatban azonban legtöbbször csupán rávezetik a tulajdoni lapra a tartozás fennállását, de valós fizetés nem történik.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés