Kitüntetések a Megyei Tűzoltó Napon Nyomtatás E-mail
2010. május 05. szerda, 13:14

Megyei Tűzoltó Napot tartottak május elsején Soltvadkerten. A művelődési ház nagytermében átadták a megyei kitüntetéseket és elismeréseket, majd az ünnepi közgyűlésen bemutatták a 150 éve alakult helyi tűzoltóság történetét feldolgozó könyvet.



A gazdag programot a tabdi és a helyi tűzoltó gyerekek bemutatója nyitotta, majd a tűzoltó autók látványos felvonulására sereglettek az utcára az emberek. A helyiek mellett a szomszédos, illetve a megye több tűzoltóságának kocsija is részt vett a felvonuláson.

A művelődési házban tartott ünnepségen Lehoczki Ferenc a 634 éves és 17 éve várossá nyilvánított Soltvadkert nevében üdvözölte a lánglovagokat és méltatta az összefogáson alapuló, egymásra figyelő munkát. A polgármester elmondta, hogy a műanyaggyártás fellegvárában, a régió egyik legnagyobb festékgyárának szomszédságában hatalmas jelentősége és felelőssége van a tűzoltóságnak. Nehezményezte ugyan az önkéntesek besorolását a hivatásosokkal szemben, de reményének adott hangot, amikor ennek változtatási szükségességét hangsúlyozta.

Feczák László görög katolikus lelkész, a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak életéről beszélt és megható gondolatokkal tisztelgett a tűzoltók, mint mindennapi hősök előtt.

 

 

Szatmári Imre polgárvédelmi igazgató köszöntőjét követően megyei szintű kitüntetéseket, elismeréseket adtak át. A Katasztrófavédelmi Igazgatótól emlékérmet és emléklapot vehetett át Kakuk István, az egyesület tagja, Lehoczki Ferenc polgármester és Bezsenyi László alpolgármester. Berkecz László a LÖTOSZ Díszérem, polgári tagozat ezüst fokozatát kapta, Turcsány József pedig a LÖTOSZ Díszérem tűzoltó tagozat bronz fokozatát vehette át.

A tűzoltó egyesület parancsnoka önkéntes tűzoltó törzsőrmesterré léptette elő Gáspár Gyula és Turcsány József önkéntes tűzoltókat. Tűzoltó zászlóssá: Eiler Józsefet, tűzoltó hadnaggyá: Varnyú Barnabás parancsnok helyettest léptette elő. Ocskó Zoltán parancsnok tűzoltó alezredesi rendfokozatot kapott.

A megyei Tűzoltó Szövetségtől emlékplakett vett át Lehoczki Ferenc polgármester, Bezsenyi László alpolgármester, Szatmári Imre pv. alezredes megyei igazgató valamint a Soltvadkert Város Önkormányzatának nevében Ocskó Zoltán parancsnoknak díszkardot adományozott.

Itt adták át a tűzoltó képzőművészeti pályázat díjazottjainak jutalmát is. A több mint ötszáz pályamunkából vadkerti siker is született, Cinkóczki Virág lett a II. kategória első helyezettje.

Az új tűzoltó autó, az IFA fecskendő, valamint a Flórián-szobor szentelésével és megáldásával folytatódott a program a művelődési ház előtt, illetve ünnepélyes keretek között adták át Dombi Attilának, Sarmaság polgármesterének a nálunk feleslegessé vált IFA tűzoltó autót.

A szabadtéri ceremóniát a helyi tűzoltó egyesület ünnepi közgyűlése követte. Berkecz László, az egyesület elnöke a soltvadkerti tűzoltóság történetét elevenítette fel és nyomatékosította, hogy Soltvadkert vezetése minden körülmények között vállalta a tűzoltóság fenntartását. A várost huszonkét évig irányító polgármester elismeréssel szólt a soltvadkerti tűzoltók önzetlen és lehetetlent nem ismerő munkájukról, felkészültségükről, elhivatottságukról. A közgyűlés is kitüntetésekben bővelkedett, sokan vehettek át elismerést és tárgyjutalmat.

 

Supka Éva

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés