A többség támogatja a városközpont átalakítását Kőrösön Nyomtatás E-mail
2010. április 29. csütörtök, 08:36

Kétmilliárd forinttal gazdagodik Kiskőrös azoknak a nyertes pályázatoknak köszönhetően, mellyel megújul több utca, illetve útszakasz, bővül, szépül és korszerűsödik a Petőfi Sándor Általános Iskola, a művelődési ház, csatornázott lesz Erdőtelek és a város vasúton túli része, valamint új arculatot kap a városközpont. A pályázati programokról részletesen beszélt Domonyi László a közmeghallgatáson, amit elsősorban a városközpont átalakítása körüli vitás kérdések tettek indokolttá.



100 millióval kevesebb

 

Barkóczi Tamás főépítész a tőle megszokott alapossággal beszélt a tervről, melynek egyik lényeges változása a korábbiakhoz képest, hogy nem épül mélygarázs az Attila utcában. Amint azt a főépítész elmondta, minden pályázott összegből csíptek le valamennyit, Kiskőrös 100 millió forinttal nyert kevesebbet, így a mélygarázs kikerült a projektből. Koszorú Lajos a tervet készítő team vezetője ismertette azokat a szempontokat, mely szerint Kiskőrös hírnevéhez méltó városközpont tervét készítették el, nagy szakmai elismertséggel. Így kapott még nagyobb hangsúlyt Petőfi, a várost jellemző termálvíz, valamint az ökumené, nevezetesen az egyházak bekapcsolása az értékmegőrző programba. A lakossági fórumok általános tapasztalata, hogy a kiskőrösiek elégedettek az új elképzeléssel, a többségnek tetszik az új térkialakítás.

 

Csappan az ellentábor


Rohoska György is gratulált a koncepcióhoz. A négy évtizeden át városrendezéssel foglalkozó szakember szükségszerű, bölcs döntésnek minősítette az elképzelést, mely még jobban kiemeli a városközpont kulturális sajátosságait, építészeti örökségeit. Úgy tűnt, hogy a fórumot szorgalmazó és a tervet kifogásolók előtt is sok minden tisztázódott eddigre, a kérdések mennyiségéből legalábbis erre lehetett következtetni. Annak ellenére, hogy a fórum kezdetén egy a városközpont lezárását nem támogatók aláírásával teli borítékot adtak át Domonyi Lászlónak. Hollósi Simon György is ezt feszegette, amikor arról beszélt, hogy az életminősége változik meg azoknak, akik az érintett városrészekben élnek, ahol a Petőfi tér lezárásával megnövekszik a forgalom, ezzel együtt a környezeti ártalmak és a balesetveszély sem utolsó szempont. A lakosok egy része attól tart, hogy a Bajcsy Zsilinszky utca, Árpád utca lényegesen terheltebb lesz, ezzel az ingatlanok itt elértéktelenednek, ahogyan azt Endrődiné Sámel Zsuzsa felvetette. Polgár Péter a Tomori utca forgalmáért aggódott és többen vélték úgy, hogy az elterelő utak nem alkalmasak a nagy tehergépjárművek fogadására.

 

Felmérték a valós forgalmat


Amint azt az előadók leszögezték, érthető az új dolgokkal szembeni fenntartás és félelem, de rengeteg előkészítő munka és alapos számításokat követően született a végső terv. A fórumon jelenlévő közlekedési szakember elmondta, hogy a forgalomszámlálás alapján a Kossuth utcában naponta háromezer autó közlekedik oda-vissza. Ezek hatvan százaléka továbbra is erre fogja megközelíteni a városközpontot, a maradék negyven százalék oszlik el a Tesconál a Bajcsy, illetve a Sárkány József utca irányába. Nem várható jelentős forgalomnövekedés tehát ezeken az utakon, de éppen ezeket az utcákat újítják fel több mint 240 millió forintból azért, hogy kezelni tudják az átmenő forgalmat. Amint azt Domonyi László hangsúlyozta, végső megoldást a gyorsforgalmi út megépítése jelenti, ami szinte teljes bizonyossággal elkészül belátható időn belül. Egyébként fél év áll rendelkezésre ahhoz, hogy teljesen kiforrott állapotba kerüljön a városközpont átalakítási terve, tehát lehet még változtatni a nyár végéig. A 640 milliós beruházás jövő tavasszal kezdődne és 2012-ben fejeződne be.

 

A városközpont felújításának legfontosabb elemei:

 

- Polgármesteri Hivatal épületének külső felújítása

- Művelődési Ház külső felújítása

- Szoborpark felújítása

- Evangélikus templom külső felújítása

- Katolikus templom külső felújítása

- Református imaház külső felújítása

- Baptista közösségi ház külső felújítása és térburkolat készítése

- Az áruház épületében és a lapostetőn vendéglátóhely és kiállító-tér kialakítás.

Mindez az építészeti és környezeti stílushoz illő térburkolattal, zöldövezettel. A fák – növények kiválasztásánál szempont az allergének kizárása. A jelenlegi zöldövezeti részek megtartásával, illetve a minimális nem odaillő elemek kiitatásával alakítják ki az új parkrendszert.

 

Lift és mozi a művházban

 

Marad a művelődési ház kocka jellege, de a pályázaton nyert ötvenmillió forintból lényegesen megváltozik az arculata. A főbejáratnál feljáró rámpa készítése, panoráma lift építése, világítás- fűtéskorszerűsítés, teljes nyílászáró csere, a földszinti térben elkülönülő információs pont, közösségi terek kialakítása, az emeleti helyiségek egybenyitása és korszerű mozi terem szerepel a programban. Eredetileg háromdimenziós technikában gondolkodtak a tervezők a mozit illetően, de közel harminc millió forintba kerülne önmagában, így marad a digitális technika, ami szintén az élvezhető kategória csúcsának számít.

 

Megerősítik a burkolatot

 

A város egyes utcáinak felújítása szervesen kapcsolódik a városközpont átalakításához.

Az utak gyenge pályaszerkezete miatt egyébként is indokolt az útburkolatok megerősítése több helyen, mint például a Klapka úton. A pályázati 249 millió forintból az alábbi útszakaszokat újítják fel: Szendrey J. utca (53. sz. főút és Baross G. utca közötti szakasza)

Baross G. utca (Szendrey J. utca és Rákóczi F. utca közötti szakasza)

Munkácsy M. utca (Rákóczi F. utca és Sárkány J. utca közötti szakasza)

Sárkány J. utca (Munkácsy M. utca és Kossuth L. utca között)

Árpád utca (Kossuth. L utca és Bajcsy Zs. utca között)

Klapka Gy. utca (Thököly I. utca és Szabadkai utca közötti szakasza)

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés