Get Adobe Flash player
Szent György napi borünnep Soltvadkerten Nyomtatás E-mail
2010. április 27. kedd, 08:49

Első alkalommal tartottak ünnepélyes Szent György napi metszést április 24-én Soltvadkerten. Az év első hajtását Ferenc Vilmos szőlészeti, borászati szakember és Somogyi László hegybíró vágták le.



A Szent György napi borünnep alkalmából Soltvadkertre látogatott Ferenc Vilmos, szőlészeti, borászati szakember, aki Somogyi László hegybíróval közösen metszette le az idei első hajtást, amit aztán a polgármesteri hivatal dísztermében bemutattak Lehoczki Ferenc polgármesternek és a megjelent gazdáknak, érdeklődőknek. A jelenlévők aláírásukkal hitelesítették „A szőlő jövésnek könyvében”, hogy valóban ezt a fürtöt vágták le, ez is szerves része a hagyománynak. A hajtásról, melyet Somogyi László kifejezetten szépnek minősített, Barcsik Irén készít élethű művészi képet, az elkészült alkotást pedig a soltvadkerti Ezerjó Borversenyen mutatják be május 7-én.

A Szent György napi borünnep újabb tradícióval gazdagítja a hagyományait oly féltve őrző és ápoló Soltvadkert kulturális életét.

 

 

Kőszegen egyébként 240 éves hagyománya van a Szent György napi borünnepnek. A tradíció szerint április 24-én a hegybíró és a város elöljárói kimennek a hegyoldalba, hogy szemügyre vegyék és levágják az első hajtást, amiből megállapítható, hogy jó év lesz-e a szőlőtermesztők, borászok számára. A hajtást aztán bemutatják a polgármesternek, majd a templomba viszik, ahol a pap megszenteli, ezután ünnepélyes keretek között körbehordozzák azt az emberek között is. Ezt a nemes hagyományt szeretnék ettől az évtől kezdve Soltvadkerten is meghonosítani, annyi változtatással, hogy nálunk nem Kadarka, hanem Ezerjó fajtából vágnak le megörökítendő mintát.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés