Get Adobe Flash player
Társasházi közös ügyek - van jó megoldás? Nyomtatás E-mail
2010. április 26. hétfő, 08:15

Április 15-ével vége a fűtési szezonnak, többnyire mindenki számvetést készít: vajon mennyibe került az elmúlt szezon. Bár a leolvasások még javában folynak, az már felmérhető, hogy gazdaságos-e a meglévő fűtési rendszer vagy váltani kell.



Ahol előrelátóak a lakótársak, ott könnyebb a közös boldogulás - vallja Takács Márta, aki idén januártól közös képviselője a kiskőrösi Liget-Bajcsy utcai társasháznak.

- Azért vállaltam el a 28 lakásos, egy üzlettel és 5 garázzsal működő társasház közös képviseletét, mert vannak már ilyen irányú tapasztalataim, és a lakótársakkal hasonlóképpen gondolkodunk. A mi társasházunkban előre kalkuláljuk a körülbelüli éves fogyasztást, havonként leosztjuk és télen-nyáron azonos arányban fizetjük. Szakember gondoskodik a szakszerű könyvelésről, van adószámunk, minden hivatalosan történik. És mindig van megtakarításunk. Ezt már az elődöm is így csinálta, hiszen a társasházi törvény értelmében csak azok a lakótömbök pályázhatnak bármire is, akik hivatalos formában működnek, adószámmal és szabályos könyveléssel rendelkeznek. Nálunk központi gázkazános fűtés van, és a kazán bizony cserére érett. Komoly kiadás előtt állunk, de már előtakarékoskodtunk, így vélhetően meg tudjuk majd oldani a korszerűsítést. A közeljövőben lakógyűlést tartunk ebben a témában. Ezt a házat úgy építették meg, hogy kizárólag központi fűtéssel üzemelhet, nincs lehetőség a lakóknak egyedi fűtés kialakítására. Együtt kell tehát gondolkodnunk a jövőről. Szeretnénk olyan korszerű gázkazánt venni, amivel lényegesen kevesebb gázt fogyasztanánk, így nem kellene közös költséget emelni, annak ellenére, hogy a gáz ára emelkedik. A fűtéssel valójában nincsenek nagy gondjaink, a vízzel annál inkább. Nincs minden lakásban egyéni vízmérő felszerelve, mert költséges, így nagyon bonyolult a pontos vízfogyasztás figyelemmel követése.

 

Hasonló a tapasztalata Gyökér Lászlónak is, aki a kiskőrösi Mészáros Lőrinc utcai 32 lakásos társasház lakója.

- Nálunk minden lakásban van külön vízóra, mégis a központi óra és az egyes vízórák között időnként különbözet lép fel. Pedig nincs leágazás közöttük – mondja. - Van olyan hónap, amikor a két összeg között ezer forintos különbséget számolnak el, de előfordult, hogy több tízezres a különbség. Egyébként nálunk is központi fűtés van, gázkazánnal, de szerintem nem fizetünk sokat egy-egy fűtési szezonban, megtakarításunk azonban nincsen.

 

 

A Petrovics utcában fűtésmódot váltott a lakók többsége. Leváltak a központi rendszerről, mert nem látták követhetőnek a fogyasztást. Néhányan arra is panaszkodtak, hogy egy-két lakótárs spórolása miatt kénytelenek voltak fázni, mert a fűtést csak akkor indították el, ha mindenki beleegyezett. Komoly költséggel alakították ki az egyedi fűtésmódot, abban a reményben, hogy takarékosabb, hatékonyabb és ezáltal olcsóbb lesz. De a végszámlák még nem érkeztek meg.

 

V. Nagy Melinda

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés