Meddig füstölöghetünk büntetlenül az utcán? Nyomtatás E-mail
2010. április 12. hétfő, 09:14

A kiskőrösi lakossági fórumok vissza-visszatérő témája volt a közterületen való dohányzás szabályozásának kérdése. Többen kezdeményezték, hogy tiltsák ki a bagósokat a gyerekek által is gyakran látogatott játszóterekről, sétálóutcákról. Kiskőrösön jelenleg semmi sem tiltja, hogy ezeken a helyeken rágyújtsunk, a csikkdobálásért viszont borsos büntetést fizethetünk.


Hódmezővásárhelyen, Dombóváron, Szolnokon, Kaposváron valamint Pécs és Budapest egyes részein nem lehet büntetlenül dohányozni a közterületeken. A büntetés háromezer forinttól húszezerig terjed, de feljelentés esetén akár harmincezer forintos csekket is kaphatunk. A cél mindenhol az egészség védelme és a város tisztaságának megóvása. A gyakorlatban azonban ritkán indul ebből eljárás, mivel rendkívül nehéz valakire rábizonyítani, hogy azt az adott cigarettát ott és akkor ő szívta el.

 

A fő probléma nem is maga a dohányzás, hiszen szabad térben kevésbe ártalmas a gyilkos nikotin-kátrány elegy, sokkal inkább a csikkek eldobálásával keletkező szemét jelent gondot. A szemetelésnek ezt a fajtáját Kiskőrösön is büntetik.

 

A vendéglátóhelyeken még nincs érvényben általános dohánytilalom, de maga a vendéglő, kocsma kijelölhet olyan területet, ahol nem lehet rágyújtani. A közintézményekben, iskolákban, rendelőkben, hivatalokban is szigorúan csak a kijelölt helyen lehet dohányozni. Az Európai Unióban általános tendencia a nemdohányzók védelme, Magyarországon a közterületi füstölgést csak önkormányzati rendeletek szintjén szabályozzák, de azokat sem mindenhol.

 

- Engem kisgyerekes anyukaként nagyon zavar, ha az utcán eldobálják a csikket, mert a kisgyerek séta közben felszedi, könnyen a szájába veheti, és mindenféle bacilust összeszedhet – fogalmaz Meskó Hajnalka. – Másfelől a fiatalok nagyon rossz példát mutatnak azzal, ha közterületen cigarettáznak, nem is beszélve arról, hogy milyen büdös.

 

- Én mindenhol dohányzom, az utcán is – mondja Bauer Richard. – Szerintem mindenkinek a saját döntése, hogy cigarettázik-e vagy sem, és nem tartom helyesnek, hogy ebben bárkit korlátozzanak. Arra viszont tényleg figyelni kell, hogy a megfelelő helyre dobjuk a csikket.

 

- A hatályos jogszabályok értelmében Kiskőrös közterületein sehol nem tiltott a dohányzás, nincs olyan önkormányzati rendelet, amely megszabná, hogy hol lehet rágyújtani és hol nem – foglalta össze Dr. Szentendrei István címzetes főjegyző. - A csikk eldobálása viszont köztisztasági szabálysértés. Akit a közterület-felügyelő vagy a rendőr tetten ér, azt a szabálysértési hatóság 50.000 forintig terjedő bírsággal sújthat. Természetesen ez is csak a közterületekre vonatkozik, a saját udvarában bárki eldobálhatja a csikkeket, azért nem büntetnek, más kérdés, hogy nem esztétikus.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés