Megszűntek az alkalmi munkavállalói kiskönyvek Nyomtatás E-mail
2010. április 08. csütörtök, 11:41

Április elsejétől megszűntek az alkalmi munkavállalói könyvek és a közteherjegyek, helyettük egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, vagy jelenléti ívet kell vezetni, illetve elektronikus úton még a munkavégzés megkezdése előtt jelenteni kell a foglalkoztatás tényét az APEH-nek.



A témában nemrégiben a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai tájékoztató napot szervezett az érdeklődőknek a kiskőrösi művelődési házban. A gyakorlati tudnivalókról Szentgyörgyi Irén, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Kiskőrösi Kirendeltségének munkatársa, valamint dr. Balázs Mihály, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Felügyelőség igazgatója beszélt.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatás úgynevezett egyszerűsített szerződéssel jön létre, melyet a munkavégzés megkezdése előtt írásba kell foglalni. Ez csak akkor nem kötelező, ha a munkavégzés 5 naptári napnál rövidebb időtartamú, illetve, ha a növénytermesztési idénymunka egybefüggő időtartama a 30 napot nem haladja meg és a munkavállaló sem kéri az írásban való rögzítést. Ebben az esetben azonban 2 példányban jelenléti ívet kell vezetni, melyből egy a munkavállalóé, egy pedig a munkáltatónál marad. Fontos tudnivaló, hogy ilyen jellegű foglalkoztatási viszony nem jöhet létre a munkáltató és az általa már munkaviszony keretében foglalkoztatott személy között, valamint a meglévő munkaviszony sem módosítható ilyen jellegű jogviszonnyá.

 

A munkáltatónak a munkakezdést megelőzően be kell jelentenie nevét, adószámát / adóazonosító jelét, valamint a munkavállaló adatait, a munkaviszony kezdetének, megszűnésének időpontját, a heti munkaidőt, valamint a munkavégzés helyét. A munkáltató a bejelentési kötelezettségének a háztartási munka, illetve növénytermesztési idénymunka esetén akár telefonon is eleget tud tenni. Július 1-jétől pedig lehetőség lesz az sms-ben történő bejelentésre is.

 

Általános szabály szerint a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan a munkáltatóknak a tárgyhónapot követő hó 12-ig kell bevallást benyújtaniuk. A közteher az idénymunka és a háztartási munka esetében a kifizetett munkabér 30%-a lesz. A munkáltató fizetési kötelezettségének határideje szintén tárgyhót követő hó 12-e. A munkavállalók számára fontos információ, hogy a 30%-os közteher mellett nem jogosultak egészségbiztosítási ellátásokra, azaz, ha egyéb jogviszonyuk sem alapozza meg az igénybevételt, akkor fizetniük kell a havi 4950 forintot.

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés