Külföldön már szavaztak Nyomtatás E-mail
2010. április 06. kedd, 08:34

Idén kevesebben vettek részt az országgyűlési választások első fordulójában a külföldi képviseleteken, mint 4 éve. Idehaza április 11-én, vasárnap lesz az első forduló.

Külföldön már voksoltak a magyarok a hétvégén, 77,8 százalékos volt a részvételi arány. Azért kellett egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek.

Magyarországon április 11-én, vasárnap reggel hattól este hétig várják a szavazásra jogosult állampolgárokat a szavazóhelyiségekben. Ne felejtsék magukkal vinni a személyi azonosságot igazoló, bármely igazolványt. Mindenki két lapot vehet át majd a bizottságtól, az egyiken a pártokra lehet voksolni, a másikon választókerület jelöltjeinek nevei szerepelnek. A nevek melletti, vagy feletti karikában két egymást metsző vonallal, kereszttel vagy X-el lehet érvényes szavazatot leadni. Érvénytelennek minősítik akkor, ha a jelölés nem egyértelmű, vagy több név mellett is jelölés található. Az országos listáról az 5 százalékot elérő pártok töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot, a töredékszavazatok két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán "nem hasznosult" szavazatokból.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés