Get Adobe Flash player
Ezreket vonzott a kőrösi Agrár Expo Nyomtatás E-mail
2010. március 22. hétfő, 12:52

Friss, helyben termelt élelmiszerek színpompás kavalkádja, növényvédő-szerek, élőállatok és mezőgazdasági gépek látványos bemutatója. Hatalmas sikerrel zárult az első kiskőrösi agrár expo.

 



Az I. Duna-Tisza közi Agrár Expora messze földről érkeztek a kiállítók, hogy bemutassák áruikat a közönségnek. A kóstolóval egybekötött nagyszabású, egész napos kiállítás és vásár rengeteg érdeklődőt vonzott. Az expon előadást tartott Dr. Glatz Ferenc, az MTA volt elnöke, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke, Font Sándor, országgyűlési képviselő valamint Joseph Wilhelm, aki az osztrákok termelési tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. A rendezvényen fellépett a Pipacs Vadászkürt együttes, a Szivárvány Néptáncegyüttes, a Szlovák Népdalkör és Citerazenekar valamint a Bem iskola néptánccsoportja.

Font Sándor: Kiszámítható jövőt a családi gazdaságoknak

- A mezőgazdaság tönkreverésének következtében eltűntek azok a kiállítások, szakmai találkozók, melyek a gazdatársadalom mindennapjait segítették és lehetőséget adtak a tapasztalatcserére és egymás megismerésére – mondta Font Sándor megnyitó beszédében a szép számú hallgatóságnak. - Ezt szeretnénk visszahozni és új tartalmat adni egy-egy kiállításnak, jelezvén ezzel, hogy komolyan gondoljuk a vidék fejlesztését, komoly szerepet szánunk a gazdatársadalomnak az ország felemelésében.

Az első Duna-Tisza közi Agrár Expo sikere vitathatatlan, az idelátogató szakemberek véleménye, hogy folytatni kell, mert ritka az ilyen helyi közösségekre alapozó, tömeget megmozgató rendezvény, mely alaposan körbejár egy-egy központi kérdést, mint most a vízgazdálkodás problematikáját. A jövőben is hasonlóan tervezzük a kiskőrösi expo folytatását abban a reményben, hogy sikerül életre keltenünk a kistérségi értékesítési modellt, melyre nagyszerű példát láthatunk a környező országokban, az uniós tagállamok szinte mindegyikében.

Csak Magyarország lehetetleníti el saját termelőit ésszerűtlen törvényeivel. Mindenképpen az a cél, hogy a helyben termelt árut ne kelljen több ezer kilométeren át utaztatni, mire a végfelhasználóhoz jut, hogy legyen értelme a kistermelők munkájának, legyen kiszámítható jövője a családi gazdaságoknak.

Dr. Glatz Ferenc: Véget kell vetni a városközpontú politikának

Nagy érdeklődés kísérte Dr. Glatz Ferenc professzor, a MTA volt elnökének előadását. A szakember a Duna-Tisza köze vízháztartása évtizedek óta húzódó problémájának megoldását sürgette.
Glatz Ferenc a vidék jelentőségéről és szerepéről beszélt. Óriási hibának tartja, hogy Európai viszonylatban hazánkban a legkevesebb a  vidéki gyökerekkel bíró parlamenti képviselő.

Úgy véli, részben ennek a következménye, hogy a vidék nem kapja meg a kellő figyelmet, a szükséges támogatást. Mint mondta, a városközpontú politikának véget kell vetni, annál is inkább, mert a 21. század a vidéki térségek fejlesztéséről szól.


Bővebben a Kőrösi Hírek és Régió Napló következő számában olvashatnak.

További képek a cikk galériájában >> (Agrár Expo Kiskőrösön)

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

Cikk galériája

 

 
Hirdetés