Kiskunhalas: Nemes tanács alakult Halason Nyomtatás E-mail
2007. december 11. kedd, 14:38
Közösségek Házában tartotta alakuló ülését november 30-án a Halasi Nemes Tanács.

Nemes tanács alakult Halason

Közösségek Házában tartotta alakuló ülését november 30-án a Halasi Nemes Tanács. A hetvenes évek végén Kamarás István és Varga Csaba szociológusok kezdeményezésére a helyi társadalom jelesebbjei több vitafórumot rendeztek, így jött létre a Halasi Nemes Tanács (HNT).

Tizenkét év hallgatás után 1991. november 21-én ismét összehívták a tanácsot, és az újjáalakult testület tagjai elhatározták, hogy havonta találkoznak, felvetéseikkel a városvezetés munkáját támogatják. Erre az akkori városvezetés nem volt nyitott, a HNT ülései elmaradtak.

A novemberi összejövetelre a képviselőkön kívül Lukács László alpolgármester olyan személyeket hívott meg, akik a közérdeket szolgálják, intézmények, önkormányzati alapítású és fenntartású gazdasági társaságok vezetőit, érdekképviseletek választott képviselőit. A testület legfőbb teendője a közérdekű kérdések, problémák megvitatása, állásfoglalások és közlemények megfogalmazása, amellyel a tanács a nyilvánosság szabad fórumává válhat.

A rendezvényen prezentáció keretében bemutatták a kiskunhalasiak körében készített felmérést, melyből kitűnik, mennyire elégedettek a várossal. Az előadást követően Lukács László köszöntötte az egybegyűlteket, amit személyes hangvételű beszélgetés követett. A tagok megegyeztek, hogy január 21-én, következő ülésükön ügyvivőt választanak, aki mint halasi ombudsman vesz részt a képviselő-testület ülésein, a HNT által megfogalmazott javaslatokat a testület elé tárja. A munka, amelyet a HNT fog végezni, így valóban nemes célokat szolgál majd, hiszen a tudományos és civil szféra is segítséghet a képviselő-testület munkájában.

A HNT egyszerre öleli fel a hagyományt és kínál lehetőséget egy európai gondolkodású, új társadalmi párbeszédnek.

/boross/

 

 

 
Hirdetés