Remekeltek az amatőr Habverőmesterek Nyomtatás
Írta: Boda Zsuzsa   
2010. szeptember 17. péntek, 13:19

Nehéz cikket írni olyan rendezvényről, amit maga szervez az ember. Nevezetesen a Sütiparádéról.

Több gasztronómiai fesztiválon láttam már, hogy nagy népszerűségnek örvend a házi sütemények megmérettetése, ezért a nyár elején bekopogtattam Domonyi László polgármesterünkhöz, hogy beleegyezését kérjem a Sütiparádéhoz, konkrétan, hogy a szüreti fesztivál programjaihoz csatlakozva meghirdetem a házi sütemények versenyét. A polgármester örömmel fogadta kezdeményezésemet, sőt, első szóra elvállalta a fővédnökséget.

Hamar összeállt a lelkes segítőkből álló csapat, így Szentgyörgyi Tündi és Zsíros Zita kolléganőimmel, akiket egész egyszerűen sütitündéreimnek neveztem el, belevágtunk a szervezésbe, és a BI-Design Reklámstúdió segítségével kidolgoztuk a Sütiparádé arculatát.


A legjobb szlovák hagyományos sós süteményt Szűcsné Hajdú Mária készítette


A tapasztalt háziasszonyok mellett több férfi is benevezett, a legfiatalabb versenyzőnk alig öt esztendős volt. 32 versenyzőtől 42 fajta süteményt bírált a zsűri. Aki a művelődési ház emeleti aulájában megcsodálta a remekműveket, láthatta, cseppet sem voltak könnyű helyzetben. Végül megszületett a döntés és Domonyi László polgármester, valamint Tapolcsányi István zsűrielnök a szabadtéri színpadon kihirdette a végeredményt, és átadta a díjakat.

A térségből 32 versenyző 42 süteménnyel nevezett be - így a Tapolcsányi István elnökletével dolgozó sütizsűrinek – Deli Sándorné, Deli Alexandra, Füzes Veronika, Markó Teréz, Szőgyi Jánosné, Szabó Teréz, Nagy Tamás, Gmoser Alíz - tényleg nem volt egyszerű meghozni a döntését, ki legyen a három fő kategória Habverőmestere. Végül is megszületett az eredmény.

Édes kategóriában: Habverőmester - Kántor Margit (Imrehegy), második Zsíros Ferencné (Csengőd), harmadik Nagy Antalné (Imrehegy)
Sós kategória: Habverőmester- Gyepesné László Gabriella (Kiskőrös), második Csengődiné Csernus Zsuzsanna (Kiskőrös), harmadik Nagy Antalné (Imrehegy)
Torta kategória: Habverőmester-Vida István (Kiskőrös), második Magyar Tünde (Fülöpszállás), harmadik Rubos Renáta (Csengőd)

Különdíjak:

A legmunkásabb süti: Dulai Györgyné (grillázs torta)
A legszebb süti: Teknyős Benőné (őszibarackok)
A legügyesebb férfi: Dorozsmai Bernát (Berci tejszínese)

A legfincsibb süti: Hubina Péterné (bagolyszem)
A leglátványosabb süti: Gyepesné László Gabriella (fahéjas-almás rózsák)
A legegészségesebb süti: Pohankovics Imréné (morzsolt meggytorta)

A legjobb borkorcsolya: Palásti Dóra (Kecel)
A legfiatalabb sütisütők: Grúber Noémi és Balázs (Kecel)
A legmodernebb süti: Cseh Tímea (Szeged)
A legédesebb süti: Flaisz Imréné (Imrehegy)

A legjobb szlovák hagyományos édes sütemény: Maczkó Pálné (hólabda)
A legjobb szlovák hagyományos sós sütemény: Szűcsné Hajdú Mária (kapusznyika-káposztás lepény)
A legtöbb sütit sütötte: Zsikla Mihályné (Soltvadkert).

A versenyzőknek a részvételt, a szponzoroknak a támogatást, a művelődési ház dolgozóinak a sok segítséget köszöni Boda Zsuzsa ötletgazda, az édességek amatőr nagymestere.


Torta kategória Habverőmestere Vida István lett Szüreti diótortájával


Sós sütemény kategóriában Gyepesné László Gabriella lett az első

A különdíjakat Kiskőrös Város Önkormányzatának Művelődési, Közoltatási és Sport Bizottsága, Gyenizse Lajosné, Imrehegy polgármestere, Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere, Suhajda Antal Akasztó polgármestere, Hazai Hús Zrt - Turancsik László, Sorsok Alapítvány, Pölöskei Szörp Kft, Bi-Design reklámstúdió-Kecel, Vinotrep Kft., Fókusz Optika, Aszódi Csaba és Kornóczi Zoltán-Klíma-autodiagnosztika, Szeklász Kft.-OMV töltőállomás-Kiskőrös, Sztojka László, Husi Bt-Piactéri húsbolt, Goods Market-Bajcsy Zsilinszki úti üzlet, Teréz Gyógycikk és Gyógynövény szaküzlet, Torgyik Pálné Háziasszonyok boltja, Ajándéksziget Bajcsy Zsilinszki út, Enter reklám ajándék Soltvadkert, Gyémánt-tel Kft-Telenor Partner üzlet, Napraforgó Bio és Natura Bolt-Petőfi tér, BI-Design Reklámstúdió, Sipi-Ker Bt ajánlották fel.

Szüreti Diótorta

Vida István a hagyományos, szeletekre vágott sárga piskótatésztáját vékonyan megkente saját készítésű, házi baracklekvárjával, a diókrémhez pedig 25 deka margarint 15 deka porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral habosra kevert, 4,5 dl tejben felfőzött egy csomag vaníliás pudingot, amibe langyos állapotban belekevert 30 deka darált diót, megbolondította egy teáskanálnyi rum aromával, az egészet csomómentesre keverte, és amikor kihűlt összekeverte a cukros margarinnal.

Kicsit hűtötte, majd rákente a lekváros piskótalapokra. Ismét hűtőbe tette, majd szőlőszemekkel és marcipánnal díszítette.

Kecskesajtos, paradicsomos tarte

Gyepesné László Gabriella kecskesajtos, paradicsomos tarte-ja pedig így készült: A tésztához: 36 dkg liszt, 12 dkg hideg sózatlan vaj, kis darabokra vágva, fél teáskanál só, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál víz kellett, a töltelékhez pedig: 15 dkg friss kecskesajt, 15 dkg morzsolt kékpenészes sajt (roquefort) 2 tojás fehérje habbá verve, 2 egész tojás, 4 piros és 2 sárga paradicsom, 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál apróra vágott friss rozmaring, ugyanennyi bazsalikom, csipetnyi frissen őrölt fekete bors, néhány szem fekete, magozott olajbogyó.

A tészta hozzávalóit összegyúrta és folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe tette. Ezután két folpack réteg között kinyújtotta és fél centi vastagon piteformába simította, a kinyúló részt levágta. A tésztára kerekre vágott sütőpapírt tett, majd a „vaksütéshez” szórt a tésztára lencsét és így elősütötte 10 percig a 180 fokra előmelegített sütőben.

A lencsét utána természetesen kivette. A töltelékhez a sajtokat összekeverte az olívaolajjal, az aprított fűszernövényekkel és a lazán felvert egész tojásokkal, majd belekeverte a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztaalapra egyenletesen rásimította a sajttölteléket, majd 10-12 percig sütötte, hogy az szilárduljon.

Ezután kirakta a tetejét legyezőszerűen az elfelezett paradicsom szeletekkel, amiből eltávolította a magokat. Pár olívabogyóval díszítette és újra betolta a sütőbe. 160 fokon 25 percig sütötte, végül, amikor kihűlt, friss, aprított bazsalikommal megszórta.

Köszönet a támogatóknak
Fő támogatóinknak - Tapolcsányi István - Multipék sütő- és Kereskedelmi Kft igazgatója, Szőgyi Jánosné, a Mű-Bár Kft Petőfi utcai lakásfelszerelés bolt tulajdonosa, valamint Kuti István és Balázs Róbert az ElektroFavorit műszaki szaküzlet tulajdonosainak - is tetszett az ötlet, így a fődíjasok nagy értékű ajándékcsomagokat vehettek át az eredményhirdetésen az oklevél és a legeslegjobbak a Habverőmesteri címet bizonyító serleg mellé.

Médiatámogatóinknak Nagy Tamásnak és Gmoser Alíznak, a Kőrösi Hírek és a Régió Napló kiadóinak köszönhetően többször is megjelent az újságokban és a www.regionaplo.hu internetes oldalon a felhívás a versenyre, valamint Csányi József jóvoltából a KisKőrösTv és a Képújság is meghirdette az eseményt, így nem győztük regisztrálni a jelentkezőket.

A zsűriben a fő támogatókon kívül több szponzorunk is bírált, így Deli Sándorné és lánya Deli Alexandra, a Husi Bt - piactéri húsbolt képviseletében, Füzes Veronika, a Multipék sütő- és Kereskedelmi Kft gazdasági igazgatója, Markó Teréz, a Teréz Gyógycikk és Gyógynövény szaküzlet tulajdonosa, valamint Szabó Teréz, a művelődési ház igazgatója.

További képek a cikk galériájában >> (Sütiparádé)