A stressz rombol, de építeni is tud Nyomtatás E-mail
2010. január 29. péntek, 16:36

 

Amikor úgy érezzük, hogy szinte szétforgácsolódunk, amikor szinte állandóan vibrál körülöttünk a levegő, miközben idegesek, ingerültek és türelmetlenek vagyunk, biztosak lehetünk benne, hogy minket is elért korunk idegtépő betegsége, a stressz, aminek kizárása felgyorsult élettempónkban szinte lehetetlen. Egyetlen esélyünk van, igyekezzünk csökkenteni szervezetünkre gyakorolt kóros hatásait. Ebben ad segítő tanácsokat Szabó Olga természetgyógyász.

 

- A stressz képes nemcsak rombolni képes, de építeni is- mondja Olga. - A pozitív stressz csúcsteljesítményre sarkall. A stressz életünk sava- borsa, mert nélküle nem élnénk, csak vegetálnánk, mondta egy professzor. Azonban a betegségek 80 százaléka is a stresszben gyökerezik, a folyamatos és rendszeres, tartós feszült állapotnak köszönhetően.

 

 

Az úgynevezett civilizációs betegségek, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, a depresszió, a daganatos betegségek, a nemi funkciók zavarai, a máj, az epepanaszok, a gyomorfekély, az allergia, a különféle gyulladások, a szív-, valamint a gyomorpanaszok, de a magas vérnyomás, a fejfájás okát is legtöbbször a stresszel teli életmódban kell keresni. Hatására a vérnyomásunk emelkedik, a pulzus szapora, sűrűsödik a levegővétel, az izmok megfeszülnek, a hajszálerek beszűkülnek. Hosszú ideig fennálló stressz hatására felborul a szervezet egyensúlya, kimerül, legyengül és megjelennek a betegség tünetei.

 

A váratlan stressz leküzdésére tegyük szervezetünket ellenállóbbá: végezzünk fej-, nyak-, váll-, hát-, lábmasszázst, jógázzunk, tanuljuk meg a nyugodt légzést, a helyes nyújtózkodást, fogyasszunk rendszeresen gyógyteákat, meditáljunk, hallgassunk relaxációs kazettát, rendszeresen szaunázzunk, menjünk gőzfürdőbe, vegyünk frissítő lábfürdőt, nyugtató fürdőt, ami után hideg-meleg váltott vízzel zuhanyozzunk le, a lakásban párologtassunk nyugtató hatású illóolajokat.

 

Kiemelten hasznos a gyógynövények használata, amit fitoterápiának nevezünk. A gyógynövények birodalmának királyai az úgynevezett adaptogének, melyek képesek csökkenteni a stressz kóros hatásait és így képesek a betegségek megelőzésére. Ilyen adaptogén például a Rhodiola rosea, vagyis az illatos varjúháj, amelynek gyógyító hatásáról Tibetben már 1200 évvel ezelőttről találtak írásos feljegyzéseket. Stresszoldó adaptogének még az aloe, noni, a ginzeng és a yukka is.

Természetes módon, a gyógynövényekkel is sokat tehetünk lelki egyensúlyunk fenntartásának érdekében.

 

Kamilla például nyugtató, idegerősítő szer, oldja a feszültséget, izomlazító. Álmatlanság ellen mézes kamillatea javasolt. A levendula is közismert nyugtató, feszültségcsökkentő gyógynövény. A citromfű igen hasznos idegi eredetű alvászavarok esetén, vagy a gyomor görcsös fájdalma ellen. A ginzeng: a szervezetet erősíti, szükség esetén nyugtat. Az orbáncfű nyugtató, idegcsillapító hatású.

 

Gyógynövények forrázatainak fogyasztásával is sokat tehetünk a stressz ellen. A legjobb nyugtató hatású tea kamillából, levendulából, citromfűből, illetve ginszengből készül.

 

A kamillavirág nemcsak gyulladás-gátló, hanem enyhe idegnyugtató, idegerősítő és feszültségoldó hatású. Az idegrendszert érő állandó negatív hatások pedig előbb-utóbb a stresszhez vezetnek. A szárított kamillavirágból egy evőkanálnyit tegyünk forró, de nem lobogó fél liternyi vízbe. Hagyjuk 5 percet állni, majd fogyaszthatjuk. Lassan kortyolgassuk és naponta két-három bögrényit fogyasszunk el belőle. Este lefekvés előtt mézzel ízesített kamillateát fogyasszunk, így nyugodtabban alszunk.

 

A levendula is oldja a feszültséget, csillapítja a nyugtalanságot, csendesíti a fejfájást. Pár csepp illóolaj a fürdőbe ellazít, a párna mellé csepegtetve pedig segíti az elalvást.

 

A ginszenggyökér oldata is csillapítja a feszültséget, jótékony hatással van a boldogsághormon termelődésére, késlelteti a fáradtságérzetet.

 

Illóolajok a stressz tüneteinek kezelésére:

migrénre: borsmenta, levendula, kamilla

fejfájásra: levendula, borsmenta, bazsalikom, majoránna, eukaliptusz

álmatlanság ellen: majoránna, levendula, kamilla, narancsvirág

étvágytalanságra: fahéj, ánizskapor, kamilla, bergamott, borsmenta

kimerültségre: rozmaring, fekete bors, citrom, bergamott, borsmenta

magas vérnyomásra: levendula, majoránna, ilangilang, kamilla, narancsvirág,

rózsa

izomfeszülésre: levendula, rozmaring, zsálya, kamilla

szapora szívverés ellen: ilangilang, kamilla, narancsvirág, levendula

magas andrenalinszint csökkentésére: levendula, majoránna, kamilla

idegesség leküzdésére: citrom, narancsvirág, kamilla, pacsuli, szantál, benzoin, mandarin

levertség: jázmin, fekete bors, citrom

hirtelen hangulatváltások: geránium, szantál

depresszió : jázmin, bergamott, zsálya, szantál

szomorúság: rózsa, rózsafa, mézfű, levendula

 

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés