Az elfelejtett köpölyözés Nyomtatás E-mail
2010. január 29. péntek, 16:29

 

 

Nagyanyáink is sikerrel használták egyes betegségek gyógyítására a köpölyözést. Aztán sokáig a feledésbe merült, majd napjainkban az alternatív gyógyászat térhódításának köszönhetően ismét hallunk felőle. Internetes oldalunkon egy olvasónk az eljárás lényegéről kérdezte természetgyógyászunkat. Szabó Olga most mindnyájunkat beavat ennek a különös, de egyszerű eljárásnak a lényegébe.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint a jin-jang és az öt elem (fa, tűz, föld, fém, víz) egyensúlyának megléte a feltétele minden földi életnek. Ha az egyensúly felborul, megbetegszünk.

 

A köpölyözés egy speciális immunterápia, amely stimulálja az immunrendszert. Hippokratész szerint: szabaddá teszi az energiapályákat, elvezeti a mérgező energiákat, a rossz vért, a salakanyagot, a gonosz szelet, serkenti a vérképzőrendszert, helyreállítja a jin-jang egyensúlyát.

 

A régi időkben szaruból, valamint bambuszból készült köpölyt használtak a gyógyítók, később a „tüzes csészét" üvegből állították elő. Ma már létezik műanyag és gumi köpölyharang is. Az eljárás egyszerű. A felforrósított köpölycsészében nyomás, majd szívóhatás keletkezik, amely a bőrre helyezve szétoszlatja a hideget, a nyirkosságot.

 

A köpölyözési eljárás fokozza a helyi véráramlást a bőrben, kötőszövetekben, izmokban, ezáltal gyorsítja a lerakódott salakanyagok lebomlását, segíti az anyagcseretermékek távozását.

 

A köpölyözést fájdalomcsillapításra, hasi panaszok enyhítésére használjuk, de kiváló a görcsök, gyomor-bélrendszeri panaszok, valamint székrekedés megszüntetésére is. A vese problémáira is megoldást kínál, mint ahogyan a lumbágó, az isiász, a nyak-, hát- és derékfájdalomra, az ízületi fájdalmakra, a légúti betegségekre, így az asztmára is.

 

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés