A természet patikája Nyomtatás E-mail
2010. január 29. péntek, 16:25

 

Fűben-fában az orvosság - tartja a régi mondás. Nagyanyáink nem is igen szaladgáltak az orvoshoz, minden valamirevaló házi patikában ott sorakoztak a stelázsi polcain a gyógynövényes dobozkák. A gutaütés ellen vérmyomás csökkentőként piócát alkalmaztak, a méregtelenítéshez köpölyöztek.


A kínai kolostorok papjainak tudománya is évezredes múltra és tapasztalatra nyúlik vissza. A lelki és testi egyensúly megteremtésének ősi eszközei közé nemcsak a meditálás, az imádkozás és a gyógynövények főzetének fogyasztása, de többek között az akupunktúra, az akupresszúra és a talpmasszázs is hozzátartozott. A modern kor természetgyógyásza holisztikus szemlélettel várja mindazokat, akik a gyógyszerek helyett vagy mellett a természetes gyógymódok segítségével is szeretnének gyógyulni.

- A holisztikus szemlélet, mint a neve is mutatja a teljesség figyelembevételére törekszik - mondja Szabó Olga, Kiskőrösön élő természetgyógyász. - A holisztikus szemléletű gyógyító nemcsak a megbetegedett testrészt, szervet gyógyítja, hanem az ember teljes egészségét igyekszik helyreállítani. A kínai, de az indiai és a görög orvoslás alappillére is az egyensúly, amelyet a test, a lélek és a szellem egysége teremt meg. Az egyensúly megbomlása betegséget idéz elő. A modern természetgyógyász a régiek tapasztalatára épít, és ő is a beteg egész személyiségével foglalkozik, a hangsúlyt a jó közérzet kialakítására helyezi, az okokat és nem a másodlagos tüneteket kezeli.

Mi a betegség oka?
- A holisztikus szemlélet szerint a betegség leküzdésében alapvető feladat újra megteremteni az egyensúlyt és megerősíteni a szervezet ellenálló képességét. A bennünket érő környezeti hatásoknak és a helytelen életmódnak köszönhetően megbomlik a szervezet egyensúlya és megjelenhetnek a betegségek, ezért mindenféleképpen a megelőzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Minden betegségnek megvan a maga lelki oka is, ezt is fel kell tárni. Például a sorozatos sikertelen fogyókúrák okai is mélyen a tudatalattinkban keresendők, nem a test éhezik, a szellem vágyakozik az élvezetet nyújtó finomságok után.
Olga 17 éve folyamatosan képzi magát, több alternatív gyógymódot is elsajátított. Mint mondja, a természet patikájából is csak az vegyen bátran, aki tudja és ismeri a gyógynövények kölcsönhatásait. Tudnunk kell, meddig és mekkora mennyiségben fogyaszthatjuk mellékhatás nélkül a gyógyteákat. Aki figyelemmel kíséri majd következő lapszámainkban ezt a rovatot, megtudhatja, hogy szerveink biológiai órája hogyan működik, mit tehetünk olyan civilizációs betegségek megelőzésének érdekében, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a migrén, a gombás bőrbetegségek, vagy éppen a hajhullás.

Boda Zsuzsa

Önök is kérdezhetnek! Írjanak problémáikról, tegyék fel kérdéseiket - akár jeligésen is - az egyes betegségek holisztikus szemléletű gyógyításának lehetőségéről.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés