Egy kupica propolisz az egészségünkért Nyomtatás E-mail
2010. január 29. péntek, 16:09

 

A légúti megbetegedések miatt többnyire télen vásárolunk mézet, pedig egész évben kellene fogyasztanunk - mondja Szabó Olga természetgyógyász. A méz jótékony hatásairól már írtunk, most a méhek ajándékának is nevezett propolisszal foglalkozunk: mire is használhatjuk?

 

A propoliszt, más néven a méhszurkot a méhek a rügyek ragadós váladékaiból nyerik és ezzel az anyaggal tapasztják be a kaptárt belülről. Ez az anyag a méhek baktériumok, vírusok elleni védelmét szolgálja, de az ember is felhasználhatja ezt a tulajdonságát. Mintegy 200 féle anyag van benne, többek között gyanták, balzsamok, illóolajok, virágpor, vitaminok.

 

 

Vérserkentő, ellenálló-képesség növelő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását használjuk ki leginkább, de vérnyomáscsökkentő, sebgyógyító, fáradtságűző hatása is közismert. Otthon is készíthetünk propolisz-tinktúrát, amelyet eredményesen alkalmazhatunk külsőleg és belsőleg egyaránt.

 

Tinktúra: 1 deci, gyógyszertárban kapható 96 %-os tisztaságú alkoholhoz 2 deka hűtőszekrényben megdermesztett propoliszt reszelünk, majd 30-40 fokra felmelegítjük és többször összerázzuk. A melegítést és a rázást egy héten át minden nap megismételjük. A végén leszűrjük és az oldatot cseppenként adagolva használhatjuk.

 

Láz ellen 3 x 30 csepp, klimax idején naponta egy éven keresztül napi 10 csepp, prosztata gyulladásnál napi 1 x 30 csepp, magas vérnyomás esetében naponta 1 x 30 csepp, vese és májgyulladás esetében minden második nap 2 x 40 csepp 1 deci meleg vízben, torokgyulladás, meghűlés esetében naponta 40 cseppet tegyünk 2 deci langyos vízbe és ezzel gargalizáljunk, majd nyeljük le, gyomor- és nyombél fekély esetében 1 deci meleg tejben 40 csepp tinktúrát igyunk meg éhgyomorra.

 

Külsőleg akár tyúkszem, vagy bőrkeményedés ellen is használható a tinktúra, ha a belemártott vattacsomót rátesszük éjszakára a fájós helyre. Bőr-hámsérülések esetében is kiválóan alkalmazható, ha pár cseppnyit belemasszírozunk a bőrbe. Fertőtlenítő hatású borotválkozás után, vagy pattanásos bőr esetében, ilyenkor 1 deci meleg vízbe cseppentsünk 40-50 csepp propolisz-tinktúrát. A bőrgomba által megtámadott felületet naponta ecseteljük be, felfekvésre, régi sebekre, égési sérülésekre is kiváló. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy pollenallergiások és propolisz-érzékenyek nem fogyaszthatják és nem használhatják.

 

Propolisz itóka: 1 liter pálinkába 1,5-2 deka propoliszt reszelünk, majd egy héten keresztül naponta - az üveget meleg vízbe állítva - 40 fokra melegítjük, és többször összerázzuk. Kellemes, kesernyés ízű ital, amiből este lefekvés előtt 3-4 centilitert bátran elfogyaszthatunk.

 

Boda Zsuzsa


 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés