Vigyázzunk a bőrünkre Nyomtatás E-mail
2010. január 29. péntek, 15:56

 

Bár javában benne vagyunk már a nyárban, még mindig nem késő egy alapos méregtelenítés. Hatására megszűnhetnek bőrproblémáink is, a táplálék is gyorsabban, hatékonyabban tud felszívódni, így ellenállóbb lesz bőrünk a nyár támadásai ellen. A vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és más tápanyagok csodálatos elősegítői a bőr tisztulásának, hidratálásának, védelmének.


Bár a külsőleg használt kozmetikai termékek is hozhatnak némi ideiglenes javulást, szervezetünk védőpajzsának erősségét leginkább a megfelelő táplálkozással tudjuk még tovább fokozni-tanácsolja Szabó Olga természetgyógyász.

 

Bőrünk védelme érdekében a legfontosabb feladatunk, hogy megóvjuk a nap sugarainak kártékony hatásától. Az ultraibolya sugárzás rongálja a bőrt és ráncosodáshoz, idő előtti öregedéshez vezet, öregedési foltokat és rákot okoz. Sokan szenvednek napallergiában is, melynek oka: a kozmetikumok, a gyógyszerek, és a napsugárzás együttes hatása. Ilyenkor a gyógyszer, a naptej, nappali krém, parfüm, vagy a testápoló valamely összetevője kölcsönhatásba lép az UV sugarakkal és allergiás reakciót vált ki. Tünete: apró viszkető kiütések, göbök.

 

 

Maguk a kozmetikumok is okozhatnak fényérzékenységet: ezt pirosodó bőrreakció jelzi, amely később pigment zavarhoz is vezethet. Ezért nem ajánlatos gyümölcssavat /AHA/ és szalicilsavat tartalmazó krémet használni.
Parfümöt is tilos a nyári napozáskor a nyakra fújni. Egyes nők nyakán megjelenő barnás térképszerű folt attól van, hogy rendszeresen oda fújják a parfümöt és ott a nap hatására krónikus gyulladás alakul ki.

Az A,B,C és D vitaminok megóvják bőrünket a nap okozta sérülések ellen, ezért ajánlatos ezekben a vitaminokban gazdag ételeket fogyasztani. Az A vitamin a nap öregítő hatását csökkenti, valamint a ráncok, az öregségi foltok kialakulását hátráltatja, javítja a bőr szerkezetét. A B vitamin összehúzza a pórusokat, a C-vitamin erőteljes antioxidáns hatású, így semlegesíti a szabadgyökök károsító hatását és a nap ultraibolya sugaraitól védi a bőrt. A D vitamin csonterősítő hatása mellett fiatalítja bőrünket.

Apró trükkök: a napfény hatására kiszáradt hajnak jót tesz egy olívaolajos pakolás, amikor fél deci vízzel ugyanennyi olajat elkeverünk és fél órán keresztül hagyjuk, hogy felszívódjon. Kánikulában igyunk meleg borsmenta teát, frissítő hatása felülmúlhatatlan. Az izzadás közben elveszített vizet és ásványi anyagokat szervezetünk számára minél előbb pótolnunk kell, ezért nyáron különösen ügyeljünk a legalább felerészben ásványvízből álló folyadékutánpótlásra.

Ha valaki izzadós típus, igyon meg naponta egy-egy csésze zsályateát, de vehet diólevél fürdőt is, ami nemcsak erősíti és felfrissíti a szervezetet, de érezhetően csökkenti az izzadást.

Aki hirtelen és erősen leég a napon, az egy zöld salátát kevés vízzel forrázzon majd hűtsön le és ezzel borogassa, terítse be a leégett bőrfelületet. Ha valakinek napfény hatására érzékeny és száraz a bőre, cickafarkból, kamillából, mályvából, vagy boglárkából készítsen magának borogatáshoz főzetet. Bőrtápláló krém használata is javasolt a borogatás után. A pattanásos bőr sem szereti a nagy meleget. A zsíros bőrt a bojtorján, a dió, a zsálya, vagy a mezei árvácska főzetével ajánlott borogatni.

Ilyenkor virágzik a körömvirág, amely az egyik leghasznosabb gyógynövényünk a bőrproblémák kezelésére. Főzete borogatásként alkalmazva, de zsírral keverve kenőcsként is kiváló bőrnyugtató, bőrszépítő és gyulladáscsökkentő hatása van.
Napozás előtt már fél órával mindenféleképpen használjunk bőrünkre - barnaságától és érzékenységétől függően - fényvédő faktorszámú napozószereket.

A szabadság alatt pedig igyekezzünk pihenni, a déli órák forróságát használjuk arra, hogy a hűvös szobában olvasgassunk, vagy relaxáljunk.

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés